Instagram

Monday, 21 May 2012

Majlis Berendoi & Cukur Jambul Nur Hayfa Syaurah

Assalammualaikum dearies! 

 Lamanya tak update blog. nak cerita pasal Majlis Berendoi & Cukur Jambul Nur Hayfa Syaurah. Majlis ini office aku buat, so ada 11 baby. sangat meriah! sangat awesome! dan yang tak awesomenya, Majlis ni sebenarnya last month tapi diupdate hari ini. Hari ini free sikit. 


Sekadar renungan kejap, 

Di dalam Islam, amalan mencukur rambut bayi, menyembelih haiwan (akikah) dan memberinya nama pada hari ketujuh kelahirannya, hukumnya adalah sunat. Ia bersandarkan hadis Rasulullah s.a.w. yang bermaksud : "Anak yang baru lahir menjadi tanggungan sampai disembelih baginya akikah pada hari ke tujuh kelahirannya. pada hari itu juga hendaklah dicukur rambutnya dan diberi nama.'' (Riwayat Ahmad dan Tirmizi). Namun pada hari ini, mencukur rambut itu dilakukan bersama-sama majlis lain seperti berendoi, marhaban, berzanji dan sebagainya. 


Jom, tengok Syaurah dalam boyan! (ejaan orang perak).

p/s: Syaurah memang tak pernah tido dalam boyan.


Hairan sekarang berada dalam apa.







collegues!








pump susu siap-siap.
*tengok, baju kami sama!*







favorite toy








Adegan 1







Adegan 2 








Adegan 3






Adegan 4





Gambar-gambar collegues yang turut potong rambut Syaurah. Syaurah dah cukur dah masa jatuh pusat (umur 10 hari), jadi Majlis ni just potong sikit jalah rambut dia. 


 Cik Mawar






Mummy Nad







My Boss, En. Nizam





'Akak' Puteri menggelabah. Adat pertama dia join. 








Syaurah dah tertido masa ramai-ramai potong rambut dia,
sila lihat gambar-gambar di atas lebih teliti haha 







Dapat duit syilling dalam bekas tupperware! 





Pendek kata, Seronok!


p/s: Scarfla (Beautiful Hijab) FB's Fanpage

7 comments:

Mummy GreenyHouse said...

sgt la comel berbaju kurung si kecik ni! sedondon lagi!
kelakar tgk syaurah dlm buai tu..siap langkaj besar2 kaki. nk kuar ke?..hihi.

4feet8 said...

mm..betul ke saya dengar, rambut yang telah dicukur, perlu ditimbangkan mengikut timbangan emas . dan timbangannya akan jadi bayaran kepada akikah.

Dulu Gadis, Kini Mama said...

mummy : klu ikotkan baju mama syaurah pun sama, tp tak sempat buat hehe pakai masa raya ja lah..hehe

aini: betul2, memang ada yg buat macam tu. rmbut syaurah dulu lala simpan lagi, tak timbang, tp mak lala kata nk tanam, bagi sejuk kepala. tak tau mak dh tanam belum hehe

Shakina Farhan said...

comelnye! lala pakai medela harmony eyh? kina pun beli medela harmony..hee

Dulu Gadis, Kini Mama said...

kina: aah, dulu pakai harmony! best sgt...dh masuk keje, pakai fs lah pulak. keje sll outstation, so kene invest skit..hehe

N a d i a said...

Nampak beria benor Mummy Nad gunting rambut dia!


Bila Mamala nak lawat adik haziq?

Dulu Gadis, Kini Mama said...

nadia: igt nak lawat this week, tgk sempat ke tak. last last week, haziq balik perlis..huahua