Instagram

Thursday, 15 March 2012

Syaurah's Circumcision (Syaurah dah sunat dan boleh kahwin dah!!)

Assalammualaikum and morning, dearies!


Syaurah dah boleh kahwin!! sebab dah bersunat. hati ini sangat-sangat lega. Berminggu-minggu fikir, kat mana nak buat, yang tak buat Syaurah menangis atau meraung. Biasalah, selalunya mesti survey-survey mommies yang ada anak perempuan, tanya kat mana dorang sunat anak perempuan dorang kan. Last-last aku balik yang seram, sebab kebanyakan cerita darah banyak keluar, baby menjerit-jerit! whoaa!!!


As a lovely parents (again!), mula-mula decide nak pergi Pusrawi (RM60), mahal pun takper, janji Syaurah tak menangis atau meragam. sebab Eryna, anak kakak aku sunat kat situ. Doktor pun just potong skit klitoris, dan bagi berdarah (itu syaratnya untuk perempuan). Sebab nak trial and error kat mana-mana, aku sangat serammmm!


Tapi Baba Shahril lak bagi cadangan satu klinik ni, di Putrajaya. seram itu datang kembali! Actually, Baba baca dekat blog jugak pasal Klinik tu yang provide circumcision services, dan blog tu pun berpuas hati dengan Dr. tu. Memperkenalkan Dr. Maria. Hmm, We decide to go there. Mari lihat ragam Nur Hayfa Syaurah!



she's wondering why we were here,
at 8.30 p.m on friday night.







when Baba explained that she will be circumcise,
then she turn over her face!






 cuba untuk buat aksi manja dengan Baba


Nama Syaurah kena panggil, Syaurah kena baring atas katil, bawah punggung dia disendalkan bantal. Dr. Maria suruh aku pegang tangan dia, kaki syaurah nurse yang pegang. Syaurah dah jerit (takot sebab ramai orang keliling dia, pegang-pegang), aku dah cuak, Baba dah ke belakang, taknak tengok (aksi biasa). (maaf tiada gambar ye)


Dr. Maria potong skit,  tunjuk kat aku cebisan klitoris yang dah dipotong, dan tunjukkan yang dah berdarah, and it's DONE! Syaurah senyap. waa, sepantas itu, dan selega itu! Anak aku dah boleh kahwin! (haha). Dr. Maria letak antiseptic untuk keringkan darah dan baikkan luka (buang selepas 2 jam). Syaurah tak nangis dah lepas tu, boleh dukung macam biasa dan boleh nursing macam biasa.


Alhamdullillah, selesai satu tanggungjawab kami dekat Syaurah. Klinik tu sangat recommended lah pada lovely parents yang sama cuak nak sunat anak perempuan. Yang aku pernah baca, seeloknya bayi perempuan disunatkan seawal umur seminggu. Aku kesian nak sunat dia kecik-kecik, Dr. Maria kata umur 4-6 bulan ok lagi, jangan lambat sangat, kesian pada baby.


 oh, yah! Bagi yang nak tahu, Klinik tu ialah Klinik Maria Putrajaya. Parking memang limited skit kat situ. Charge? RM35.00 sahaja. Recommended sangat! So, here the details to share!




Dr. Maria Mohamad Sany
Waktu Klinik
Isnin - Sabtu : 8.00 pg - 10.30 mlm
Ahad : 2.30 ptg - 10.30 mlm
Cuti Umum : 9.00 pg - 10.30 mlm
03 - 8881 1063

11 comments:

Riny said...

kalau dulu2 kat bidan kg je kan, tapi skrg da moden, x sakit & murah pulak tu...nnt kalau da de baby..kot2 prmpn da tau da sunat x sakit..x lah pening2 pikir kan kesakitan baby..sbb syaurah pon steady je..he3

PUAN SUE said...

nak cube kat klinik maria jugaklah..hih..xsampai hati tgok aqilah nangis nanti

klinik ni kat presint berape ye

Dulu Gadis, Kini Mama said...

riny, bidan kampung lg serammmm dngr! kawan lala kata, bidan ler yg sunatkan, berdarah byk tu!huhu kesian baby!


sue, dekat precint 1, alamat ade kat gmbr resit tu. klu nk msuk parking alamanda, boleh nmpk klinik ni.
sng ja nk jumpe.

nYomeL said...

wahhh.. syaurah kuat laa.. sikit pun xnanges kann..?? gud girl~!! yeayyy~!! dah boley kawen!!
eh? hehe!

Miss Ryha said...

mcm la buat2 comel, x kena sunat.
kikiki
makin besar, makin comel dah syaurah.

yumie said...

Iman pn dh sunat last 2weeks,RM15 jek.nk update psl iman sunat,tp still duk dlm draft lg..hihi

cikpingu said...

ooo begitu ek.. tpkir jgk sbb rmi mmbe2 ckp nnt drh byk kuar n bby asik nangis jek.... klu spantas itu.. rse tenang jgk nnt nk bwk bby g sunat..

xsbr nk tggu bby kuar.. comel cm syaurah.. muah3 kt syaurah..

Sya Sakura said...

good girl syaurah!! pasni mama syaurah dh blh dpt menantu dh :p

btw, sya yg blum ade anak girl ni pon seram bile fikir.. thanks for the info! kot2 pasni ade anak girl, blh pg situ :)

Dulu Gadis, Kini Mama said...

Kak Bushra, syaurah good girl!hehe

Ryha, nak pujuk Baba lah tu, Baba cepat kesian hehe

yumie: dh baca dh review! kat kedah lagi murah kan. sng sunat kat klinik ja, kalau bidan, aku serammmm!

cikpingu: cepat! syaurah nk kawan! mesti baby u lagiii comell!!

sya: nnt sunat baby Z lagi best! buat kenduri besar2...hehe nak baby boy lak! lagi 2 tahun nanti lah. hehe

kayrul-shah said...

baby kayrul boy..kena tunggu diorang besar sikit baru la sunatkan...kalau ada baby girl boleh la cuba lain kali

m@m@yAyA said...

salam kenal,

akhirnya jmpa gak blog yg berkaitan nk sunatkan bby gurl nie~
minggu nie ase xsng dudok dok pikir / search tmpt nk sunatkan bby~
pastu se cam bslh bla bc komen org lain kta kesian bby umo lbeh dr 3bulan sunat..
da ase nak nangis sb ank da umo 6bulan xsunat lg..
tue tgh gigih search sume tmpt nak thu mn yg ok yg xbuat baby nangis meraung sb nti mamanya pun ikt sm nangis..

akhirnya jmp gak blog yg bole redakan kekusutan sy nie..
mekasih erk,mnt izin nak amik info2 psl klinik nie..
tp nak thula klinik nie bdekatan apa erk sb lau putrajaya mmg la failed..~