Instagram

Tuesday, 7 February 2012

Nursing in Public? Anda malu?

Assalammualaikum dan selamat pagi!

Terlebih dahulu nak ucapkan terima kasih yang sudi masuk Contest Nur Hayfa Syaurah. Caranya cuma Follow, Link dan Komen. Tapi ada yang siap buat entry. *clap clap* terkini sudah 12 orang sertai, aku ringkaskan seperti di bawah (nama mengikut nama profile tau!)

Yumie, Nora Rashid, MissChokodox, Anah, Mr and Mrs Zaidi, Anisalya, Sya Sakura, Idealogi Hidayah, Ajulaa, Amelyn, Ina_Noorlina_Nam dan Shahida.

yang lain? mari , mari! Contest ends 29 Februari 2012! Boleh klik sini [Contest Nur Hayfa Syaurah]

so, berbalik kepada tajuk!
adakah mommies-mommies di luar sana malu untuk Nursing in Public (NIP)?
aku malu! tapi itu dulu. dulu aku sanggup taknak keluar rumah sebab nanti kalau syaurah nak menyusu, susah aku nak selak-selak. iyelah, mummy baru, semuanya tak reti. hmm, kolot betul pemikiran aku kan? (hahaha).

sekarang zaman baru dah. everybody knows, aware, support about breastfeeding and respect all the mommies. Dari dulu pun, ada Nursing @ Baby room yang disediakan, kalau korang perasan lah. dekat Jusco memang wajib ada. dulu aku ingat dekat Jusco ja ada (keluar ja pergi jusco, keluar ja pergi jusco), rupanya banyak tempat lagi yang ada. dan kelakarnya, nursing room ni tak sama walaupun di Jusco sendiri.

yang comfortable, yes. bilik untuk nursing luas (boleh masuk stroller), kerusi sandar lembut sedap, ada water heater, ruang untuk tukar pampers, semuanya tersusun indah. tapi ada yang provide bilik untuk nursing ada 2 ja. hmm, kesian pulak dekat mummy lain kan. Jusco Ayer Keroh lagi kelakar, ada ke ruang nursing bersusun 5 kerusi sandar lembut sedap tu rapat-rapat. kononnya boleh bersembang lah dengan mummy-mummy yang lain.

ada satu kaedah lagi, selain berlari-lari @ menunggu giliran ke nursing room jika anda outing bersama-sama baby anda, sebenarnya ada satu cara yang mudah boleh dipraktikkan. nak tahu?
memperkenalkan Nursing Poncho! ewah!







nursing poncho dari jenama Autumnz


tak perlu bergegas ke nursing room, tak perlu rasa kecewa tengok nursing room penuh, tak perlu tinggalkan kedai baju bayi yang tengah syok-syok shopping dan tak perlu risau baby anda menangis sekuat hati sebab lapar! dengan adanya Nursing Poncho ini, mana-mana pun boleh.



i love nursing poncho!


ada macam-macam nursing poncho dekat pasaran. tapi aku pilih BabyLove sebab bercorak macam shawl, takdelah kosong ja. kalau corak macam shawl, takderlah segan sangat sebab orang tak perasan kita tengah nursing (segan still ada). even budak yang hantar pesanan dekat meja, pun tak perasan aku tengah nursing Syaurah.

aku rasa zaman sekarang ni mommies tak perlu rasa segan untuk share all about breastfeeding. benda baik kan? tapi haruslah berwaspada. janganlah fikir semua orang boleh terima nursing in public ni ok. mungkin ada yang tersinggung. bukan sebab nursing itu salah, cuma mungkin cara atau gayanya tidak sopan. mungkin ada yang beranggapan nursing ini perkara sensitif dan personal antara ibu dan anak. tapi kita kan nak memudahkan caranya, bukanlah nak menyinggung sesiapa kan.

mommies pun kenalah berhati-hati untuk nursing in public ni. walaupun ada nursing poncho, seelok-eloknya carilah tempat yang terhujung agar anda dan orang lalu lalang selesa. (wee!)


jadi, mummy baru ni, bila nak nursing in public?
sekarang pun boleh!





7 comments:

aTy _faRed~ said...

sebab saye berniat untuk bf kan baby nanti [insyaallah] jadi saye pon merancang tuk belu nursing cover ni..cume buat mase ni masih belum jumpe lagi kain yg pekenan kat hati-nak carik yg macam shawl tu..cantik sikit kan..;)

anisalya said...

saya bg je kat public pun. letak dalam tudung. kadang2 mls nak msk nursing room sbb anak2 dok ikt. drpd nak bg susu dh jadik benda lain. kalau kat luar sng skt. org tak ada pun jeling2. ok je.

~ NANA ~ said...

bila pegi shopping complex, ramai je i nmpk org breastfeed baby kat public tp ada cover la...i don't mind & i support bf! hehe

yUmIe said...

yumie xpnh lg nursing kt public even husband dh belikn nursing cover.nursing cover tu bwk je ke mne2 tp xpnnh guna lg sbb asl msk tmpt ber'econ' je iman mst lena tdo.lgpn dlm kete dh breastfeed die dlu siap2.huhu.baby room pn bru sekali msk kt mydinmall melaka.tu pn msk sbb nk mskkn iman dlm carrier.heh.tp skrg ni ape ada hal dgn nursing in public.rsenye sume org dh bleh respect ibu2 yg breast feed ank2 mereka:)

semoga kte sme2 berjaya menyusukan ank kita!!hehe

Sya Sakura said...

Sya tak penah try nursing poncho ni lagi. Dulu ade niat nak beli, tp tak beli jugak lg.. Coz so far baby Z kalau bawak jalan, dia mcm excited tgk org smpi lupe lapar kot. TAPI kalau dah lapar, berlari mummy dia tolak stroller cari baby room.. haha..

Same here, suka Jusco ade baby room yg comfy! :)
And Sunway Pyramid, sbb byk baby room, ade on every floor..

aThidEaN said...

i xpernah rs malu nurse baby kat public.malah bangga.husband pon supportive n cooperative.alhamdulillah

Dulu Gadis, Kini Mama said...

betul2. skrg dh tak segan sgt dh nursing in public! bangga ader lah!
mummy baru moden!hehe