Instagram

Sunday, 26 February 2012

Dari Medela Harmony to Medela Freestyle yo!

Assalammualaikum dan selamat pagi!

antara hutang entri yang aku nak buat.  Review on Medela Harmony and Medela Freestyle!


my first breastpump and i'm loving it!



sebelum bersalin suami aku belikan Medela Harmony ni. suami aku suruh aku jadi tukang survey di merata-rata (online), dan aku survey breastpump apa yang terbaik dan tidak membebankan suami aku. solehah kan? aku rasa Medela is the best. even aku tak pernah pakai lagi tapi aku rasa most of the review supported Medela. bukak website Medela pun, No. 1 Choice of Hospital! cewah!


Pada yang tak tahu, Harmony ni manual ja. first time aku pump guna harmony, macam kelakor. biasa lah mummy baru, tak reti we! pump pump, dapat lah 3oz, tapi bila aku cuba pump lagi, still ada susu kuar dan aku terus pump sampai takder susu keluar pun. cara pump yang berkesan, our breast perlu betul-betul kosong,  after that the breast can stimulate the milk again. and for first time pumping, i got 4 oz for both. clap clap!


ada yang kata kosongkan breast dulu, then bagi baby stimulate the milk, aku macam tak sampai hati nak bagi Syaurah stimulate, sebab kadang-kadang it's takes time and hati perut tak lalu nak tengok my baby macam bersusah payah nak makan/minum kan. apa yang aku rajin buat, bagi Syaurah makan/minum puas-puas, then aku pump sampai kosong. and again, kalau ibu-ibu mampu, kaedah terbaik ialah kosongkan dulu then nursing your baby. the best stimulation is from your baby. semua breastpump pun kalah!


Well, Harmony seronok gak pakai tapi penat lah sikit nak pumping. manual kan. dan susah jugak nak tandem. tandem means, bila tengah nursing, sambil pumping. salah satu cara nak dapat production masyuk is tandem! pastu bila nak basuh, susah sikit nak reach bahagian valve tu sebab reka bentuknya. terpaksa lah biarkan betul kering, then baru boleh guna semula.


ok, sampai lah abis pantang aku pump, hasilnya begitu jua. 3 @ 4 oz per session and it takes about half an hour or more to produce that amount. *alhamdulillah*. sehingga lah Syaurah nak masuk 2 bulan setengah, hasilnya tetap sama. paling banyak 5 oz per session, maybe sebab aku pengamal tegar ais batu! (jangan amalkan ye ibu-ibu). aku pasti kalau ibu-ibu tak minum ais, hasilnya pasti lebih lumayan!maka, sebelum masuk kerja, dalam 100++ oz aku kumpul.


aku ni kadang-kadang keje outstation, mengumpul stok susu itu wajib. dan sebelum aku masuk kerja, aku survey lagi breastpump, this time, i'm looking for electric breastpump! spec yang aku cari, electric and double pumping! i'm thinking of Freestyle only. tapi still  survey product-product lain. yelah, Freestyle ni bukannye Free dan harganya sangatlah style! (haha)


my lovely Freestyle and i'm super duper loving it!


first time pakai, aku rasa janggal. bukan apa, tetiba tak payah exercise tangan. biar ja tergantung! (hahaha). freestyle nama diberi kerana sambil mengepump anda free-free boleh kerja lain. first time pumping guna Freestyle ni, dapat 5 oz within 5 minutes. *alhamdulillah* ajaib kan! hasilnya masih sama cuma lebih cepat dan mudah. tengok, masih kurang/lebih sama kan hasilnya. dan yang best, boleh tandem! syaurah nursing, sebelah lagi pumping, kadang-kadang boleh dapat sampai 5 oz! sebelah ja tu. *alhamdulillah*


but after a while pumping using Freestyle, (dah serasi kot), within 10 minutes aku dapat 7 oz! *alhamdulillah* . kat office aku amalkan pumping untuk 10 minutes ja dan sekarang bila dah sebulan kerja, Syaurah dah 4 bulan, aku boleh dapat 6@7 oz per session. 2 kali session, dapat lah bawak balik dalam 12@14 oz sehari dan masih mengamalkan minum ais. sikit ja hasil aku tu. percayalah, kalau elak ais, pasti lebih lagi!jangan ikot aku!


Freestyle ni sedikit sebanyak membantu production aku, mudahkan keje aku, cepatkan keje aku. apa lagi kelebihan Freestyle? ada 2-phase impression technology in pumping. just like baby's stimulation. aku tengok Syaurah pun hampir sama. mula-mula fast and lighting sucking to stimulate, then slow and stronger sucking to deliver the milk! pumping tak sakit pun! best Freestyle ni we! Freestyle ni jugak ada rechargeable battery, aku selalu charge kat rumah dulu, then bawak pergi office. bukan apa, aku ada baca review, FS rosak bila charge dekat office. maybe volt tinggi dan tidak sesuai kot dengan FS ni.


disebabkan kesusahan breastfeeding yang aku pernah ceritakan dulu sentiasa bermain-main di fikiran aku, aku sanggup invest dalam beli Freestyle ni. memang mahal sikit Freestyle ni, tapi ada banyak cara boleh beli. ada yang main kutu, ada yang bayar ansuran. aku lak beli dengan ahli forum Kumpulan ibu-ibu Menyusukan (KIM), jumpa and cash on delivery ja.


moralnya, aku puas!


pengajaran: jangan taksub dengan breastpump mahal-mahal ni, pilih mana yang termampu dan tersesuai. Dr. Halina pun pakai Swing ja tau!ada ja review Freestyle ni tak dapat banyak hasil. come on lah, the breastpump is one of the factor ja. the main factor of your milk's production (yang lumayan hasilnya) ialah pemakanan haruslah berkhasiat, minum air haruslah banyak, doa haruslah selalu banyak dan yang paling penting, supply and demand with your baby.


bila semua kita dah amalkan, tapi susu still seperti biasa? then kena rajin power pumping. maybe take some supplement ke, ada banyak supplement yang boleh membantu. berusaha lah demi your lovely baby, dia ada hak untuk merasa kenikmatan susu ibu sehingga umur 2 tahun kan.


kalau tiada juga hasil? berdoa lah. Allah dengar doa kita. jika hanya itu sahaja rezeki dariNya, bersyukur jua pada rezeki dariNya sebelum ini. dan untuk yang masih breastfeed, setiap kali mengepump, jangan lupa ucapkan Alhamdullillah setelah selesai ye. semua itu rezeki.


10 comments:

~ NANA ~ said...

yeayyy info lg pasal medela fs...yup betol, xyah taksub sgt dgn bpump yg mahal2...tp kalau berkemampuan & benda tu menyenangkn kita, apa slhnye kn? hehe...yg penting kita tahu apa yg sesuai & terbaik utk kita, insyaAllah :)

kakngah said...

aku SAHM. mmg fully direct BF...
:)

respek la kat mommies yg bekerja tapi mampu BF baby sampai 2 tahun...
bekerja bukan penghalang utk BF.

aTy _faRed~ said...

saye dah beli electrical pump..tp ade orang cadangkan beli madela harmony pump tu if in case tak de letrik ker..tak tau nak beli ke tak..

Dulu Gadis, Kini Mama said...

betul2. jangan taksub. pilih lah yang terbaik kan, nana.

kakngah, kene byk berkorban ler. demi syaurah. tapi bahagia! hehe

aty, lala rasa penting jugak ada manual bp. risau yg electric rosak, atau takder electric. macam FS ni, ada rechargeable battery. lala bwk ke office siap charge siap2.

Mr n Mrs Zaidi said...

ehmm wah2..sy pun teringin nk beli yg electrik mcm nie...skrg sy beli yg avent manual breast pump jer dlu, nk tgk hasilnya mcm mne...sbb org ckp elok yg avent manual nie...harap2 rezeki susu untuk my baby nnt bnyk la smpai dia 2 tahun..

kayrul-shah said...

seronok tengok mama2 ada breast pump..kayrul punya susu badan memang tak banyak..kalau kurang minum, kurang la susu. kalau minum banyak baru la susu banyak

Anonymous said...

Rasa sgt sronok baca psal medela free style ni...tringinn sgt2 nk beli...skrg sy guna harmony jgak...hsilnya dpt 2oz jer...sy risau kalo beli hasilnya ttp sama.. confius la...huhu...kalo hsil yg sama rsa rugii.. tp tringin nk cuba sbb kita leh relex masa mngepump knn...-ayu- haznie_ayu@yahoo.com

murni said...

Salam..nk tny, awk beli medela fs ni kt online ke?boleh bg link x? :)

Noor Azlina Redzuan said...

Medela FS online murah dan selamat sila klik sini:
http://mothersfirstchoice.blogspot.com/

ann said...

my faveret pump