Instagram

Tuesday, 31 January 2012

Kesusahan Breastfeeding dan cara atasi kesusahan tersebut - entri panjang

Assalammualaikum dan selamat petang!

seperti yang dijanjikan, aku dah lama nak buat cerita breastfeed ni. bukan apa, aku taknak mommies dan lebih utama bakal mommies rasa apa yang aku rasa. *mode sedih sudah mari*

aku pernah cerita tentang kelahiran Syaurah kan? [Labor experience (Nur Hayfa Syaurah)], hari pertama Syaurah lahir, yang dia tido dan tak menyusu, ditambah dengan aku yang tak pandai menyusukan ni. hmm, itu malam pertama lahirnya budak kecik.

petang esoknya aku discharge dari Hospital. sebelum discharge, aku beritahu nurse my baby tak menyusu pun. bila nurse tanya nak bagi susu formula ke? dengan BODOHnya, aku jawab, 'ok'. aku jawab 'ok' dengan naluri ibu yang risaukan anaknya yang tak menyusu hampir seharian. shahril aku pun tak kata apa. kami tidak tahu.

please, jangan kritik kami dulu, aku pun sedih mengenang apa yang aku dah buat dengan my baby, berapa kali aku terhenti menaip kerana TERLALU sedih. bayi sekecil itu sudah disumbat susu formula.

aku pernah baca, bayi perlu diberi susu 2 jam sekali. 2 jam kemudian, aku cuba nak menyusukan my baby. unfortunately, my nipple pulak inverted. my baby pun tak pandai hisap. kali ni, aku sendiri beritahu nurse 'tolong berikan susu, my baby tak nyusu jugak'. Kalah lagi. tapi lucky us, datang nurse garang beritahu sikit ilmu tentang breastfeed. dia jugak tolong tunjuk ajar naikkan nipple dan tarik nipple ke mulut baby. cara nak tarik keluar nipple kita dari mulut baby dan macam-macam lagi buat aku ternganga. mommies boleh tarik inverted nipple guna penyedut ubat (aku tak ingat nama, ala yang kite sedut ubat, pastu bagi baby makan tu!) potong dua, then tarik nipple guna benda tu supaya nipple dapat timbul.

oh ya, susu awal pada ibu yang dipanggil colostrum adalah yang paling berkhasiat, aku bersyukur masa cuba pump, keluar cecair kuning dan aku berikan pada Syaurah, waktu tu aku tak tahu itu colostrum. oh, syukur, dapat jugak colostrum tu pada Syaurah.


tahukan anda perut bayi yang baru lahir sekecil buah ceri? jadi, jangan risau sekiranya susu anda kurang pada bayi seusia 5hari. hm, aku baru tahu. jumlah susu yang ada pada kita, sesuai dengan amaun yang diperlukan oleh bayi. jadi tak payah nak nangis-nangis, rasa susu tak der ye. (perli diri).


bila dah tarik nipple dan masukkan kat dalam mulut my baby, baru aku dapat rasa nikmat jadi ibu. kuat my baby sucking rupanya. yes, i did know  that there is two things that newborn baby know, CRYING and SUCKING. masalah nak menyusukan anak dah sedikit pandai, masalah kedua timbul. SUSU KURANG.


 itu perut mak aku, bukan aku.

 the first three days, aku sangat-sangat struggle nak menyusukan Syaurah. aku tak pandai. aku dapat rasa Syaurah menghisap sampai sakit jugak nipple aku, tapi aku jugak dapat rasa Syaurah macam tak puas. entah berapa kali aku menangis sorang-sorang, pernah jugak aku sangat lemah dan menangis dengan shahril aku. untung aku dengan adanya suami yang tenangkan aku.

 aku cuba pump guna breast pump pertama aku beli (laki aku yang beli), Medela Harmony. (nanti aku review pasal BP ni). hasilnya, ada lah berapa titis, tulah sebab aku bayangkan susu aku tak banyak. mak aku pulak suh bagi susu tepung. shahril aku tukang beli ler. mak aku jugak telah sumbatkan Syaurah air masak kat Syaurah pada minggu pertama hidupnya di dunia ni. hmm, Kalah lagi. *terhenti menaip sekali lagi*.(jangan judge mak aku, mak-mak dulu-dulu memang tidak berfikiran seperti mummy baru, mereka lebih ingin utamakan baby kenyang dan nak hilangkan sedu baby atau nak biasakan baby dengan air masak) hmmmm...

sebenarnya ada banyak cara macam mana nak tambahkan susu. mommies boleh buat Power Pumping (PP). PP bermaksud pump breast anda sebelah kanan selama 10 minit, kemudian pump breast anda sebelah kiri pula juga selama 10 minit (untuk breastpump single pumping). untuk breastpump double pumping, pump kedua-dua breast selama 10 minit, kemudian rehat 10 minit. situasi ini mommies semua boleh buat selama 1 jam. lebih digalakkan buat antara 12 mlm - 6 pagi, katanya waktu ni susu kita lagi banyak keluar.

ada banyak cara lagi, nanti cerita di entri lain boleh?




walau macam manapun, mak aku selalu tenangkan aku, balik ipoh, urut supaya susu badan boleh keluar banyak. Alhamdulillah, balik ipoh pada Syaurah berusia 6 hari, susu badan sudah bertambah. Syaurah pun dah pandai mahukan susu mamanya. dah urut, susu dah mahu keluar, Syaurah dah pandai menghisap, muncul masalah ketiga, SAKITNYA NIPPLE.




sakit tahu nipple bila baby sucking. tambah-tambah my baby akan menyusu setiap 2 jam. bayangkan waktu malam, nipple aku ni dah pecah sikit, keras dan pedihnya macam nak terluka. my Syaurah lah bila nak start menyusu mesti nak tarik-tarik nipple dulu, kononnya macamn nak start gear (hahaha), aku ni menahan sakit ja lah. Ya Allah, sakit tahu?! entah berapa kali jugak lah aku teriak sorang-sorang sebab sakit sangat. tambahan pulak, kali ini shahril aku tiada di sini. baru aku dapat rasa yang ibu berpantang sangat beremosi. (pasal sakit berpantang aku cerita kat entri lain k! penting gak tu!)

cara nak atasi sakit nipple ni, cara traditional, picit nipple dulu sampai ada susu keluar, kemudian ratakan susu di sekeliling aerola nipple agar tidak kering sebelum baby hisap. kalau kering dan baby hisap, akan bertambah sakit! ada juga yang sapu cream. ada yang pernah luka berdarah tau!

dengan sakitnya nipple, dengan tak cukup tido, dengan bertungku, sakitnya berurut, sakitnya tiada cinta hati memberi sokongan,!sakit itu berlarutan sampai lah habis pantang. tahu macam mana aku boleh jadi kuat. ini aku WAJIB berterima kasih kat kawan aku, SITI HAWA. entah macam mane dia boleh tanya aku, still breastfeed ke kat Syaurah. aku cerita perihal Syaurah dah rasa susu formula dan air masak kat dia. Dia yang nasihatkan aku tentang bahayanya atau tidak berkhasiatnya susu formula terhadap bayi kita. untuk kuatkan aku, dia add aku dalam KUMPULAN IBU-IBU MENYUSUKAN (KIM). She's my guardian angel!





sejak aku kenal KIM ni lah aku lebih banyak belajar. tambah pula, shahril aku tukarkan nombor baru untuk aku supaya boleh berinternet selalu. semangat nak breastfeed, sangat-sangat tebal. banyak mommies yang membantu. sehingga kini, Syaurah umur 3 bulan, 3minggu, 2 hari, Syaurah masih ada rezeki dapat rasa susu mama dia. (hehehe). stok EBM (Expressed Breast Milk) pun aku dah buat masa dari pantang lagi. Alhamdulillah. rezeki Syaurah. nanti aku cerita ibu berkerjaya (kononnya aku lah tu) menghandle tatatertib breastfeeding ni.


dah best-best berjaya buat stok almost 100oz untuk Syaurah sebelum kerja, datang masalah keempat, KATA-KATA ORANG. masuk kerja pasti ada yang akan tanya sama ada breastfeed atau tidak. pakai breastpump apa, banyak ke stok. kadang-kadang stress tahu? dah ler kite ni tak bole stress, susu taknak keluar kalau stress tahu! jadi bila kes-kes macam, pekakkan telinga ja. bila terjadi kat kita, memang rasa nak sembur balik tapi at the end, tak dapat apa pun. sikap orang, mesti nak sibuk bertanya.


tapi takper, sebab kadang-kadang aku bangga dengan shahril aku, sebab bila ada yang tanya, baby minum susu jenama apa, sebelum sempat aku jawab, shahril aku akan jawab, "susu ibu sepenuhnya". shahril aku pun dah pakai handle susu ibu (ini kisah di entri lain ye, banyaknyer entri aku kene buat!)


oh ya, aku jugak sambung berinvest untuk beli Medela Freestyle dan semuanya sebab Syaurah. aku nak tebus balik apa aku dah buat dekat dia masa dia kecik dulu. dekat KIM, ibu yang berjaya menyusukan bayi sehingga umur 6 bulan dianugerahkan Diploma, 9 bulan dianugerahkan Ijazah, Setahun dianugerahkan Master dan 2 tahun dianugerahkan PhD (seingat aku, tolong betulkan ye). jadi misi aku mahu breastfeed Syaurah sedaya mampu, selagi rezeki dilimpahkan.


dan untuk tontonan kamu semua dan Syaurah bila besar nanti (hai Syaurah dan adik-adik), gambar Syaurah setelah sentiasa dikenyangkan dengan susu mama.


masih memakai barut, muka ceria nak mandi!



tido nyenyak!



muka kenyang



dah kenyang, ajak menyembang




tough anak mama




pandai smizing!



pandai gelak





muka mengantuk tapi nak berjalan-jalan



Syaurah tak suka tutup kepala!!
jangan ler sampai besar tak sukanyer ye.

14 comments:

~ NANA ~ said...

alhamdulillah :)

xpe, kita belajar dr pengalaman kn? i pon harap sgt dpt fully breastfeed my baby nnti...mmg suka bc bab2 breastfeed ni...hehe

~PuAn NadiRa~ said...

post ni bg semangat utk bakal ibu mcm i ni..hehehe..chayok2!!

Dulu Gadis, Kini Mama said...

nana: betul2, biler kenang masa syaurah kecik, semangat terus nak pump!hehe

nadira: semangat tau bf!!

cikpingu said...

terharu baca entry ni.. bgus jgk sbb kte dpt info yg lbih phm... insyaallah smuanye dipermudahkan..

harzharun said...

Yup....bkn sng nk bf....org kt,bf sng,jimat,xyah susah2 bncuh susu....org tu mmg x fhm!....lg2 tuk ibu bkerjaya cm kita...bf sgt mmerlukn komitmen yg sgt tinggi...kne thn telinga..kne btenang bl org sekeliling bnyk songeh bl tau kita msih bf...

My baby br 4 bln lebih....susu i mkin merundum....i skng juz mahu btenang n terus mngepam...chayokkk utk diri sendiri n utk u jgk!...heeee

Ideologi Hidayah said...

tahniah awakkk.. takpe jgn kesalkan perkara yg lepas tu..sekurang2nyer awak dah tebus balik..

sy pun masa mula2 deliver.. pengetahuan pasal BF ni sgt2 la cetek.. tp hari demi hari..saya timba ilmu.. insyaallah.. kita sama2 usaha utk lakukan yg terbaik utk anak kitaa..:D

Mr n Mrs Zaidi said...

dh besar dh dia...mmg BF nie kne banyak sabar sikit...sy pun smln mse check up nurse de bgthu pasal bf nie...perkara biase 2 3 hari lepas kelahiran susu tak kuar, sbb mse tu susu bru nk proses...dia ckp jgn cepat panik, nnt lgi lmbt susu akn kuar..

Cikpuan rara said...

fuhhhhh nipple rara lak rasa sakit bila baca ni.hmmm thanks for sharing sis.sharing banyak ag taw.

Dulu Gadis, Kini Mama said...

cikpingu: betul2!

harz: jgn mengalah, igt baby kite. dan happy2 selalu!!!

hidayah: hope dpt trus bf selagi mampu.

nurul:tulah, lala tak belajar sblum deliver dulu huhu

rara: mmg pedih pun, kene cari sapu ubat (purelan ke) utk legakan.

nYomeL said...

info yg sgt berguna Lala. Thanks for sharing. Nampaknya pasni kalo akak pregnant, kene berguru dgn Lala plak laa.. bole? ;)

Dulu Gadis, Kini Mama said...

yes,yes! pasni kite sama-sama share ilmu breastfeeding pulak kan!

Julie M Gumpil said...

Hi.. Boleh tak i share crita ni kat blog i.. Sebab ia boleh memberi motivasi pada kawan2 yang masih tak cukup supply? Boleh? I tak la letak gambar2 baby u tu...

Dulu Gadis, Kini Mama said...

boleh ja, sila.sila! boleh kite sama-sama share kan!

Rozaina Syuhada said...

Alhamdulillah tahniah sis, dapat buat stok smpai 100OZ. Dahsyat sungguh.
Bila bab menyusu ni, paling sakit bila nipple crack.
Sy pun bersyukur jumpa milkbooster namanya Pump It.
Cukup 1 set untuk nipple crack sekali + tambah susu badan.
Lagi best just guna teknik sapuan jer nak tambah susu, sangat recomended untuk bf mommies :)